Yurtdışı Şube ve Mağaza Açma, Tanıtım, Marka Tescil Desteği
Ekonomi Bakanlığı ihracat teşvikleri kapsamında, şirketlerin yurtdışında mağaza ve showrooom açmalarını, yurtdışı piyasalara girmek için ofis tutmalarını, büyük zincir mağazalarda reyon kiralamalarını, yurtdışında şube açmalarını teşvik etmektedir. Bu amaçla yurtdışı ofis açma desteği ve yurtdışı şube kira desteği sağlamaktadır.
Ekonomi Bakanlığının bu desteği vermesinin arkasındaki gerekçe, firmaların yurtdışı pazarlara daha cesurca girebilmeleri, yurtdışı pazarlarda tutunmaları, ihracat ürünleri kendi imkanlarıyla yurtdışında müşterilerle doğrudan buluşturarak ürünün marka değerini ve satılan üründen elde edilen katma değeri arttırmalarıdır.
Bahsedilen bu amaçlara ulaşmak için Ekonomi Bakanlığı;
-Yurtdışı mağaza açma desteği,
-Yurtdışı showroom, depo, reyon, sergi alanı gibi yerler için kira desteği,
-Yurtdışına açılan şirketlerin tanıtım harcamaları için destek,
-Ürünlerin yurtdışında tescil edilmesi için marka tescil desteği vermektedir.
Ekonomi Bakanlığı yurtdışı birim kira tanıtım ve marka tescil desteği hakkında daha detaylı bilgi almak için, Türkiye’nin neresinde olursanız olun bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Yurtdışında Şube Ofis veya Mağaza Açma Destekleri
Yurtdışı Kira Desteği
Firmaların yurtdışında operasyona geçmeleri, yurtdışı kiraların yüksekliği nedeniyle çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Firmaların zarar etme riskini azaltıp, yurtdışı piyasalara yerel bir aktör gibi, mağaza veya ofis açarak girmelerini sağlamak için Ekonomi Bakanlığı destek sağlamaktadır. Yurtdışında açılan ofis, mağaza, depo gibi yerlerin kirasına %60’a varan oranda teşvik desteği sağlamaktadır.
Yurtdışı Ofis, Şube ve Mağaza Kira Destek Oranı
Yurtdışında şube veya mağaza açan şirketler için destek oranı belirlenirken firmanın yapısına bakılmaktadır. Yurtdışına açılan firmanın sınai ve ticari şirket statüsünde olması durumunda yurtdışındaki mağaza ve şubenin kirası için %50 oranında destek sağlanır. Avrupa ülkeleri ve Amerika’nın da içinde bulunduğu ve her yıl Ekonomi Bakanlığınca yenilenen hedef ülkeler listesindeki ülkelerden birinde açılan mağaza ve ofisler için destek oranı arttırılır ve %60 olarak uygulanır. Yıllık hibe tutarı toplamda en fazla 120.000 dolar olabilir. Ana sanayiye orijinal parça üreten firmalar için destek oranı aynı olmakla birlikte hibe tutarı toplamda yıllık 250.000 dolara çıkabilir. Bu şekilde yurtdışında iş kuran firmalar için devlet tarafından verilen kira desteği %60 oranında ve 4 yıl için 1 milyon dolardır. Verilen bu destek geri ödemesiz hibe şeklindedir.
Yurtdışında iş kuran şirketin ticari şirket olması durumunda ise devletin verdiği kira desteği oranı %40 olur. Yine hedef ülkeler grubunda yer alan bir ülkede işyeri açılmışsa yurtdışı kira desteği oranı ticari şirketler için %50 olarak uygulanır. Ticaret şirketleri için verilen yurtdışı kira desteği yıllık 100.000 dolar, 4 yılda 400.000 dolar olabilir.
Şirketlere Verilen Yurtdışı Tanıtım Desteği
Yurtdışında iş kuran, mağaza veya ofis açan şirketlerin en önemli giderlerinden birisi de tanıtım yapmak olmaktadır. Şirketlerin bu konuda endişelerini gidermek için Ekonomi Bakanlığınca yurtdışında açılan işyerlerinin tanıtılması için hibe desteği verilmektedir. Tanıtım faaliyetleri olarak broşür basılması, katalog hazırlanması, tanıtım filmleri, dış mekân reklamları ve bina giydirmeleri gibi pek çok reklamcılık ve tanıtım faaliyeti düşünülebilir.
Yurtdışı Birimler İçin Tanıtım Destek Oranı
Yurtdışı şube ve mağazalar için %60 oranında ve yıllık 150 bin dolara kadar devlet desteği verilmektedir. 4 yıl boyunca sağlanan bu desteğin toplam tutarı 600 bin dolara kadar ulaşabilir. Sağlanan destek oranı, iş kurulan ülkenin hedef ülkeler içinde olması durumunda %70’e çıkar.
Yurtdışı Marka Tescil Desteği
Şirketlerin yurtdışına açılmalarını kolaylaştıran, ürünlerin piyasaya sürülmesi sırasında bazen ihtiyaç duyulan önemli bir belge marka tescil belgesidir. Yurtiçinde marka tescil belgesi olan ürünler için yurtdışında marka tescili yapılması amacıyla hibe desteği sağlanmaktadır. Yıllık 50 bin dolara kadar sağlanan bu destekteki hibe oranı %50’dir. Yurtdışı marka tescil desteği kapsamında marka patent bürosu hizmet ve danışmanlık giderleri ile avukatlık giderlerine destek verilir.
Yurtdışında Kira Tanıtım ve Marka Tescil Desteğinden Yararlanabilecekler
Yurtdışı kira desteğinden, tanıtım ve marka tescil desteklerinden yararlanmak isteyen firmalar, yurtdışında ve gittikleri ülkenin şartlarına göre şirket kurmalıdır. Kurulan bu şirketin ortaklarından en az %51’i ile Türkiye’deki şirketin ortakları aynı olmalıdır. Yurtdışındaki şirketin kuruluş tarihi Türkiye’deki şirketin kuruluşundan daha sonra olmalıdır.
Türkiye’deki şirketin kendisinin veya sahiplerinin yurtdışı şirketteki ortaklık oranı %100 olursa destekten en üst düzeyde yararlanılır. Ortaklık oranı azaldıkça destek tutarı da aynı şekilde azaltılır.
Yurtdışında açılan şubede satılan temel ürünler yerli ürün olmalıdır. Ana ürün yerli ürün olmak koşuluyla aksesuar niteliğinde veya destekleyici bazı yabancı ürünler de satılabilir.
Yurtdışına açılmak, yurtdışında şirket kurmak, doğru bir pazar araştırmasıyla iyi bir başlangıç noktası belirlemek için, aynı zamanda yurtdışı kira tanıtım ve marka tescil desteklerinden en üst düzeyde yararlanmak için bizim ile irtibata geçebilirsiniz.